Pčelinji proizvodi

Proizvodi pčela sadrže i hranljive i lekovite materije. Svi do jednog su lekoviti i koriste se još i u druge svrhe. O svemu tome naći će se obaveštenja u posebnim poglavljima.

Nesumnjivo je da je pčelinji med jedan od prvih proizvoda koje je koristio čovek. O tome ima dovoljno podataka na drevnim obeliscima i papirusima i dr. Stari Vavilonci, Egipćani, Jelini, Rimljani i drugi med su smatrali darom božjim i kao hranu bogova i pridavali mu velik i značaj u ishrani i lečenju. Navedeno govori da čovek poznaje tehnologiju proizvodnje meda od davnina.

Ostali pčelinji proizvodi, matični mleč, cvetni prah (polenov prah, pelud), pčelinji otrov i propolis intenzivno se ispituju i proučavaju u smislu lekovitosti.

Posebna pažnja posvećuje se matičnom mleču i polenovom prahu, ali ne manje vredni su i ostali proizvodi pčela. Pčelinji otrov je oprobano sredstvo u terapiji reumatizma. Pčelinji vosak koristi se u medicini u sastavu raznih masti i melema, kozmetici itd. Propolis je u pogledu primene najmlađi proizvod pčela. Služi za zatvaranje pukotina u košnici, a isto tako pčele njime oblepljuju veće uginule jedinke koje ne mogu da iznesu iz košnice. Ova smolasta materija pokazuje karakteristične antibiotičke osobine.

Med

Jedna žličica meda sadrži samo 64 kalorije (što je malo), a istovremeno je ta mala žličica visoke energetske vrijednosti. Ne sadrži ni masti i kolesterol. Med je i bogat vitaminima A, D, C, E, i K.

Polen

Polen (cvijtni prah koji se nalazi u prašnicima cvijeta) često se naziva izvorom života, jer ne služi samo kao hrana već i kao biološki faktor održanja pčelinje vrste. S obzirom na sastav, a prema mnogobrojnim istraživanjima, nepobitno je dokazano da polen ima veliko lekovito dejstvo i na ljude.

Propolis

Radi se zapravo o aromatičnoj smoli koju skupljaju pčele medarice iz dijelova biljke, u nju ugrađuju svoje enzime iz sline i smolaste tvari nastale probavom peluda te je koriste u gradnji košnice i zaštiti od neželjenih vanjskih utjecaja. Među ostalim , propolis štiti kolonije pčela od bolesti.

Pčelinji otrov

Apitoksin je jedan od najvrijednijih proizvoda pčela. Od davnina se koristi u terapeutske svrhe. Dok u velikim količinama predstavlja otrov, u malim količinama je djelotvoran lijek.

Pčelinji vosak

Pčelinji vosak je proizvod koji pčela radilica luči iz voštanih žlijezda. Služi kao materijal za izgradnju saća. Pokriva hitinski omotač da bi ga sačuvao od vlage. Vosak u voštanoj žlijezdi  koja se nalazi na trbuhu pčele je u tečnom stanju. Pri izlasku i prvom kontaktu sa vazduhom, vosak se stvrdnjava u vidu bijelih, providnih pločica.

Perga

Perga – izuzetno kvalitetna hrana, jedan od najkvalitetnijih proizvoda od pčela. Ona predstavlja fermentisani polen. Pčele unose polen u saće, lageruju ga, obogaćuju enzimima i on fermentira minimum 21 dan u košnici.