Pčelinji vosak

Prirodni vosak ima prijatnu specifičnu aromu meda koja se najbolje osjeća pri topljenju ili zagrijavanju. Vosak je bez ukusa, kristalne strukture, koja zavisi od temperature. Topi se na temperaturi od 62 do 72 stepena.
Pri zagrijavanju se pretvara u meku masu  koja se lijepi za prste. Vosak je na sobnoj temperaturi  lomljiv, gori svijetlim plamenom i lako se miješa sa mastima i uljima u homogenu masu. Vosak se rastvara u glicerinu. Po svojoj hemijskoj strukturi, pčelinji vosak je složena mješavina u kojoj učestvuje preko tri stotine različitih materija.

Karakteristična osobina voska je njegova velika otpornost u odnosu  na okolinu zbog čega može da sačuva svoje osobine nepromijenjene hiljadama godina. Voštane figure su dokaz kvaliteta   voska.

Način dobijanja

Nakon centrifugiranja meda, saće se topi  u vrućoj vodi i vosak ispliva na površinu. Kada se ohladi, prelazi u čvrstu formu. Topi  se još jedanput  i izliva u odgovarajuće oblike.

Vosak ima sposobnost da pri zagrijavanju primi veliku količinu toplote. Pri nanošenju na bolno mjesto, kod reumatskih promjena, toplota se oslobađa lagano, dugotrajno. Voštana kataplazma  se  nanosi na određeni dio tijela. Smanjuje otok i bol, ublažava upalne procese. Poboljšava   cirkulaciju u tretiranoj zoni i pomaže u ishrani odgovarajućeg tkiva. Vosak apsorbuje toksične elemente i smanjuje zapaljenske pocese. Najbolje rezultate daje kod reumatskih problema, otoka,   zglobnih promjena vrata, ramena, ruku i nogu, pogotov koljena.

Vosak – prirodni antibiotik

Posjeduje antibiotska svojstva. Zaustavlja i uništava mikroorganizme koji mogu dovesti do upalnih procesa. Pčelinji vosak posjeduje široki spektar dejstva. Pomaže u regeneraciji oštećenih  ćelija i tkiva u zahvaćenoj oblasti. Omekšava tvrda tkiva na koži koja postaju meka i glatka. Uklanja bore sa kože lica i pomaže u procesu revitalizacije. Sve toodređuje značajno mjesto    voska u kozmetici.